Geschiedenis

geschiedenis_1

De Bassethound

Korte geschiedenis van het ras De Basset Hound stamt af van de Franse laagbenige Bassetrassen, die in de jaren tachtig van de negentiende eeuw in Engeland werden ingevoerd. Men kruiste de Engelse Bloedhond in en kreeg daardoor een iets zwaarder hoofd.

De Basset Hound is een langzaam drijvende hond en past goed in natuurlijk gebied met struikgewas en kreupelhout.

Hij geeft een luide blaf. De Basset Hound is bovendien gewaardeerd als gezelschaps- en tentoonstellingshond en komt overal ter wereld voor.

Het is een echt grote hond, hoewel hij korte benen heeft. Hij is goedmoedig en plezierig.

Rasbeschrijving De Basset Hound is een rechthoekige hond met veel substantie, evenwichtig gebouwd, krachtig en beweeglijk.

Hoofd: gewelfd, met enige stop, goed uitstekende achterhoofdsknobbel, tamelijk breed voorhoofd, naar de neuspunt toe smaller wordend.

Zwarte neusspiegel of, bij licht afgetekende honden, bruin of leverkleurig.

De bovenlijn van de snuit loopt vrijwel evenwijdig aan die van de schedel, waarbij de eerstgenoemde lijn iets langer is.

De huid is matig los, zodat er duidelijk rimpels ontstaan.

Ogen: bruin of hazelnootkleurig, met een kalme, ernstige uitdrukking.

Oren: laag aangezet, zeer lang en naar beneden toe smaller worden, goed naar binnen draaiend. De oren moeten minstens tot de neuspunt reiken, en fijn en fluweelzacht zijn. Gebit: schaargebit. Hals: gespierd en tamelijk lang, met keelhuid.

Lichaam: uitgesproken borstbeen, matig brede en diepe borst. Ruime borstkas van goede lengte. Brede en rechte rug met schoft en achterhand op dezelfde hoogte. Licht gewelfde lendenen. Ledematen: goede hoeking van schouder en opperarm, korte en zware voorbenen, goed aansluitende ellebogen. Veerkrachtige voormiddenvoeten. Huidrimpels op het polsgewricht en lager. Zeer krachtige en gespierde lendenen, goede hoeking van knie- en spronggewricht, zeer lage sprongen. Huidplooien gewenst tussen sprong en voet, en een klein rond kussentje op de achterzijde van de sprong. Voeten: gesloten en met dikke voetzolen, naar voren of iets naar buiten gericht. Staart: tamelijk lang, met grof haar aan de onderzijde. In beweging wordt de staart hoog en in sabelvorm boven de ruglijn gedragen, maar niet over de rug. Gangwerk: vrij en krachtig, met grote stuwkracht. Vacht: glad, kort en dicht.

Kleur: gewoonlijk zwart, wit met bruin, of geel met wit, maar alle erkende brakkenkleuren zijn toegestaan. Schofthoogte: 33-38

Eigenwijs of zelfstandig?

Eigenwijs of zelfstandig?

De Basset Hound is beslist geen hond voor iedereen. Het is een jachthond met passie en uithoundingsvermogen, die zowel zelfstandig als in groepsverband (meute) moet kunnen werken. Maar wat in de jacht als deugd wordt ervaren, zelfstandigheid, kunt u even gemakkelijk bestempelen als ongehoorzaam, stijfkoppig of eigenwijs.

Het is een hond met een persoonlijkheid, niet in de laatste plaats omdat hij, hoe goedmoedig en meegaand hij ook is, toch een eigen wil heeft. Met veel geduld en zeer consequent

optreden kunt u echter elke Basset Hound opvoeden. Wat u echter nooit van hem mag verlangen: slaafsheid !

Zo op het eerste gezicht lijkt de Basset Hound dik en lui. Het tegendeel is waar: de Basset Hound blijkt een meester in het stelen van de lekkerste hapjes van de pas gedekte tafel. En op het moment dat je denkt dat hij lief ligt te slapen, en jij denkt rustig even buiten het gezichtsveld een klusje kunnen te doen, heeft hij de prullenbak weer omgegooid, of het toiletpapier uit de wc gehaald en verscheurd. Natuurlijk ligt de oplossing ook voor de hand, zet de prullenbak daar waar hij er niet bij kan, sluit steeds de deur van het toilet. De vraag is of je dat er voorover hebt en ook alle andere gezinsleden daaraan mee willen werken. De Basset hound is erg gezellig, speels en staat erom bekend ook een soortgenoot in allerlei kattekwaad kan betrekken. Hij doet dat alles op zo’n geestige manier, dat zijn bazen er wel om moeten lachen, of zij willen of niet.

Hij heeft ook de nodige beweging nodig. Een rondje in de wijk van tien minuten is voor hem veel te weinig. Denk eerder aan een uur achtereen vrij rennen en dollen in het bos, of met andere honden lol maken. Als u de Bassethound los laat in park of bos, dan zal hij weleens vergeten dat hij een diploma voor goed gedrag heeft. Hij heeft een zeer gevoelige neus en die neus gaat hij vaak snel achterna. Dit kan oook gevaarlijk zijn. Het volgen van een hazen- of konijnenspoor is voor hem belangrijker dan het wachten op “overstekend verkeer”.

Meutehond als hij is, geen enkele Bassethound kan tegen alleen zijn, als een Bassethound zich erg alleen voelt, zal hij dit luidruchtig laten horen of zou zich ter afleiding met uw bankstel kunnen vermaken.

Wat blijft er dan over ? Een prachthond !! Uitermate lief en ongelooflijk aanhankelijk. Een ideale kindervriend; zij kunnen hem zonder problemen als hoofdkussen gebruiken. De Bassethound is altijd goedgemutst en gewoon één grote knuffel !